Sneltoetskoppelingen

Alhoewel er een toegankelijkheidsuitbreiding in HTML is waarmee sneltoetskoppelingen kunnen worden aangegeven voor toetsenbordgebruikers, wordt gebruik van dit accesskey attribuut niet aangeraden.

Uitleg van deze richtlijn

Voor bezoekers die afhankelijk zijn van navigatie via het toetsenbord is er naast tabben een toegankelijkheidsuitbreiding te vinden in HTML: het accesskey attribuut. Door middel van een sneltoetscode kan naar links met dit attribuut worden gesprongen.

Deze sneltoetscode is het in het accesskey attribuut gespecificeerde karakter, plus één of meerdere zogenaamde ‘modifier-toetsen’. Modifier-toetsen zijn toetsen voor het regelen van functies via het toetsenbord, zoals de alt of ctrl toets. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met de vele sneltoetscodes die in programma’s voorkomen.

Voorbeeld van gebruik van het accesskey attribuut (HTML)

 1. <a accesskey="5" ...>

“Provide keyboard shortcuts to important links (including those in client-side image maps), form controls, and groups of form controls.”

Beperkingen van sneltoetskoppelingen

Sneltoetskoppelingen zijn een mooi principe, maar in de huidige praktijk kent het drie grote beperkingen.

 • Er is geen standaard voor te gebruiken sneltoetscodes op websites.
  Dit kan betekenen dat een bezoeker op elke website met een nieuwe variant wordt geconfronteerd en deze moet leren kennen, om deze te kunnen gebruiken.
 • Sneltoetscodes botsen met de gangbare sneltoetscodes in de webbrowser en het besturingssysteem.
  Dit zou niet zo mogen zijn, maar voor een aantal toetscodes is het helaas wel het geval.
 • De hoeveelheid toetscodes die praktisch gebruikt kan worden, is zeer beperkt.
  Hoofdzakelijk vanwege de wijze waarop deze codes worden ingevoerd – één gecombineerde toetsaanslag – is de keuze beperkt tot gewone letters en cijfers. Als dan ook nog de gangbare sneltoetscombinaties voor het besturingssysteem en de browser afvallen, blijft er slechts een handvol letters en cijfers over.

Om deze redenen wordt het gebruik van het accesskey attribuut niet aangeraden.

accesskey is the delinquent teenager of accessible HTML. It is difficult to make accesskey work.”

Gerelateerde richtlijnen

 • R-pd.8.9: Voorzie in een logische volgorde van de links op de pagina. Gebruik het tabindex attribuut om van de standaard tabvolgorde van links af te wijken wanneer deze volgorde niet toereikend is voor correct gebruik van de pagina door toetsenbordgebruikers.
 • R-pd.8.10: Maak het tabben naar links niet onmogelijk. Verwijder niet de focus rectangle rondom een link of de mogelijkheid tot focus op een link.

Bijbehorende ijkpunten normdocument

 • IJkpunt 9.5: Ontzie het accesskey attribuut. Als toch besloten wordt dit attribuut toe te passen, gebruik het alleen op links die door de hele site onveranderd blijven (bijvoorbeeld hoofdnavigatie) en beperk de sneltoetscombinaties tot nummers.